Internet je plný metód, ako dosiahnuť dlhšie, lesklejšie a zdravšie vlasy. Rýchlym vyhľadávaním získate tisíce návodov a stránok s radami, ale v súčasnosti je čoraz populárnejšie oplachovanie ryžovou vodou. Mnohí vyzdvihujú jej oslnivé účinky – čím to je? Ako na to? A je to vhodná aj pre vás? Poďme spolu zistiť viac.
Ryžová voda na vlasy – odkiaľ sa vzala?
Pochádza z obdobia Heian v Japonsku (794 – 1185), kedy boli japonské ženy presvedčené, že za svoje silné, čierne vlasy dlhé až po zem vďačia ich oplachovaniu v ryžovej vode známej ako Yu-Su-Ru. V súčasnosti ženy z Yao žijúce v Huang Luo v čínskom regióne Guangxi naďalej používajú túto metódu a sú preslávené nápadne dlhými vlasmi. Strihajú si ich len raz v živote a oplachujú dvakrát týždenne v ryžovej vode s niekoľkými vybranými prírodnými prísadami. Túto metódu v posledných rokoch prevzal aj západný svet a mnohí pripisujú zdravie svojich vlasov tejto starodávnej tradícii.
Výhody oplachovania v ryžovej vode
Ryžová voda obsahuje aminokyseliny, viaceré vitamíny a minerály, antioxidanty, dokonca inozitol – prísady prispievajúce k posilňovaniu vlasov. Pri nanesení tejto kombinácie blahodarných živín obsiahnutých v ryžovej vode mnohí spozorovali, že ich vlasy sú silnejšie, zdravšie a lesklejšie a u niektorých aj dlhšie.
Nevýhody ryžovej vody na vlasy
Ak ste už niekedy varili ryžu, tak viete, že zrno v sebe zahŕňa veľmi veľa škrobu. Z tohto dôvodu sa u niektorých nadšencov metódy ryžovej vody prejavili vedľajšie účinky ako lámavosť a vysušovanie. Je to spôsobené nadmerným množstvom bielkovín prenášaných z ryžového zrna do vlasov. Ak máte jemné detské vlasy alebo vlasy s nízkou pórovitosťou, buďte pri skúšaní ryžovej vody opatrní, pretože vaše vlasy to môžu zle znášať.
Ako sa pripravuje a používa ryžová voda
Existuje niekoľko postupov dostupných na internete, ako si pripraviť ryžovú vodu. Niektorí uprednostňujú vodu z uvarenej ryže, zatiaľ čo iní odporúčajú nechať ryžu namočenú v nádobe s vodou počas niekoľkých hodín až dní, kým prebehne fermentácia.
Dnes sa s vami podelíme o tradičnú Yao metódu oplachovania ryžovou vodou:
Prísady:
- 1 šálka bielej ryže
- 6 šálok vody
- Kôra z pomela alebo grapefruitu
Ženy Yao pridávajú aj čajové otruby, pohánkovec a zázvor.
Postup:
Krok 1: Ryžu zľahka opláchnite, preceďte a dajte do misky.
Krok 2: Ryžu umyte v 4 šálkach vody. Nechajte prechádzať ryžové zrná pomedzi prsty a trite ich dlaňami približne 10 minút.
Krok 3: Preceďte a vodu si nechajte.
Krok 4: Do scedenej vody pridajte kôru pomela alebo grapefruitu.
Krok 5: Vodu spolu s kôrou varte 10 až 15 minút.
Krok 6: Ochlaďte, vložte do vzduchotesnej nádoby a odložte na jeden týždeň na studenom a chladnom mieste.
Využitie:
Po týždni fermentácie v tme je voda pripravená na použitie. Naneste na vlasy pripravenú ryžovú vodu, prečešte vlasy od korienkov po končeky a nechajte pôsobiť 20 až 30 minút. Potom môžete ryžovú vodu opláchnuť. Ženy Yao tradične používajú čerstvú pramenitú vodu na umytie vlasov, ale tú by ste nezohnali len tak ľahko. Siahnite preto po studenej filtrovanej vode alebo len studenej vode.
Vzhľadom na obsah bielkovín sa odporúča nepoužívať uvedenú metódu viac ako dvakrát týždenne. Rovnako ako v prípade mnohých produktov na vlasy alebo domácich prípravkov budú výhody a nevýhody používania ryžovej vody na vlasy závisieť od typu vlasov, štruktúry, zvykov pri úprave vlasov a dokonca od genetiky – vždy preto pozorne sledujte vzhľad a stav svojich vlasov.